Friday, April 29, 2011

::Air Bersih untuk 1Dunia::

Berita tentang Tsunami melanda Jepun dah kita dengari bukan?

Bencana datang tiba-tiba.


Tengok tak satu hari dalam berita (rasanya Buletin Utama).

Berebut-rebut penduduk Jepun beli air botol mineral untuk minum, memasak dan yang penting sekali ialah untuk digunakan dalam penyediaan susu bayi.


Sebabnya???
Kerana telah disahkan bahawa reaktor nuklear yg rosak telah mengeluarkan radiasi yang turut mencemarkan AIR.


Petikan daripada Kosmo.


TOKYO – Pihak berkuasa Jepun menasihati agar bayi tidak diberi minum air paip di bandar raya ini ekoran ia mengandungi tahap radiasi yang tinggi. 

Menurut pihak berkuasa, air di loji pemprosesan air bersih untuk kegunaan 13 juta penduduk di sini mengandungi bacaan tahap radioaktif berjumlah 210 becquerel iaitu dua kali ganda melebihi tahap selamat untuk bayi.

Pencemaran itu berpunca daripada kebocoran partikel radioaktif dari beberapa reaktor nuklear loji Fukushima Daiichi yang meletup selepas gempa bumi kuat berukuran 9 pada skala Richter dan tsunami yang melanda timur laut Jepun pada 11 Mac lalu.

“Pencemaran ini adalah kesan langsung dari loji Fukushima Daiichi" kata seorang pegawai kerajaan di sini.Air paip di Jepun sudah tidak dipastikan selamat dari segi kesihatan,kualitinya dalam badan manusia, tumbuh-tumbuhan dan haiwan.
Bagi saya, kalau kerajaannya telah mengeluarkan kenyataan selamat pun, bagaimana pula aliran pencemaran radioaktifnya? Dan tentu ianya mengalir ke serata dunia.

Kalau pencemaran itu berwarna mungkin kita akan nampak di mana aliran pencemaran itu. Tapi ianya kita tidak nampak. Dan haiwan dalam lautan itu tu pun bukannya tahu tentang pencemaran. Diminumnya sahaja.
Dan ianya mungkin tidak berbau.

Kesannya tidak timbul on the spot. Ianya ambil masa.
Mungkin pada kita pada masa akan datang.
Mungkin pada anak kita yang sedang membesar.

Dan mungkin pada bayi dalam kandungan kita.


Cuba kita bayangkan...
Bagaimana kalu keadaan ini turut berlaku di negara kita (nauzubillah!).

Back to water pollution.

Actually pencemaran air memang dah lama berlaku. Bukan je atas bencana alam yang memusnahkan loji nuklear. Ianya juga berpunca dari sikap kita. Malah di negara mana sekalipun ia memang tidak dapat dielakkan. Sumber air bersih dan selamat diminum terlalu sukar utk didapati.

Oleh itu, selagi mampu... kita perlu mendapatkan alternatif utk mendapatkan dan menggunakan air yang bersih, selamat dan berkualiti.

Salah satu cara TERMUDAH, TERMURAH & TERSELAMAT ialah dengan menggunakan penapis air.

Insyaallah, ia dapat membantu kita sekeluarga menjaga kesihatan di samping dapat menjana pendapatan yg lumayan.Harga: RM2590.00

dan percuma 
Rectangular Water Container (8.7Liter)
berharga RM94.20 
(promo sehingga 14 May 2011)

Ingin penerangan lanjut lagi?
Hubungi Nidza Ahmed


0172066286

No comments:

Post a Comment

 

© Copyright Tupperwarewithlove - Designed by Krafty Palette